Vrijdag 5 April 2019 / by Robin Butter

Koffietent Berenstein, 2011 © Robin Butter

Koffietent Berenstein, 2011 © Robin Butter

Haagse Herinneringen: Koffiehuizen

HIP (Historisch Informatie Punt), Bibliotheek Laakkwartier

vrijdag 5 april 2019 09:00 tot vrijdag 24 mei 2019 12:00 

Losstaande kiosken van hout of steen waar je al heel vroeg koffie kunt bestellen: het koffiehuis of de koffietent. Den Haag staat bekend als de stad met de meeste koffiekiosken van Nederland. Er zijn er veel uit het straatbeeld verdwenen, maar een aantal staat er nog steeds. Koffiehuizen die stammen uit de tijd dat je nog geen cappuchino, latte machiato en esspresso bestelde en de koffie niet gemaakt werd door een barista. Werklieden aten hier hun eigen brood omdat het in de deftige huizen waar zij werkten vaak niet mocht. Chauffeurs kwamen voor een praatje en een warme kop koffie. Veel koffiehuizen serveerden ook een broodje met een huisgemaakte gehaktbal waar je speciaal voor om reed.

Altijd verse koffie

Wij zijn nieuwsgierig naar verhalen uit de koffiehuizen. Naar uw verhalen en anekdotes. Kwam u vaak in een van de Haagse koffiehuizen? Wat was er zo bijzonder aan dit koffiehuis? Of was u de uitbater van een van de koffiekiosken? Wie kwamen er bij u in de zaak? En welke klant zult u nooit vergeten? 

Verhalentafel:  van verhaal naar Digi-Tale 
In zeven bijeenkomsten gaan we van verhaal naar Digi-Tale. Eerst legt u uw herinneringen vast in een kort verhaal dat maximaal 3 minuten duurt.  Daarna illustreert u uw verhaal met persoonlijke foto’s, voorwerpen en documenten. Ten slotte maakt u van het geïllustreerde verhaal een Digi-Tale, een  heel kort filmpje. Professionals en vrijwilligers helpen u hier natuurlijk bij!

Programma

Het programma bestaat uit zeven bijeenkomsten op de vrijdagochtend van 9.30-12.00 uur. 

5 april : Kennismaking met deelnemers en vrijwilligers, korte presentatie fotografieproject 't Bakkie van de Haagse Koffietent door Robin Butter, eerste herinneringen ophalen.

12 april: Eerste versie van het verhaal bespreken onder begeleiding van docent biografieschrijven, beeldmateriaal bekijken.

19 april: Excursie langs herinneringsplekken 

26 april: Verhalen onder begeleiding afronden en combineren met beeldmateriaal (storyboard) voor de Digi-Tale. Eerste verhalen worden ingesproken.

10 mei: Verhalen inspreken en verwerken tot een Digi-Tale.

17 mei: Verder werken aan Digi-Tales

24 mei: Digi-Tales afronden en aan elkaar presenteren.

Vooraf inschrijven
Wilt u meedoen aan deze Verhalentafel? Schrijft u zich dan van tevoren in voor de zeven bijeenkomsten. Dat kan bij Saskia Kuus, tel. (070) 353 44 42 of via e-mail saskia.kuus@denhaag.nl. De verhalentafel wordt gehouden in bibliotheek Laakkwartier (Linnaeusstraat 2). Deelname is gratis.

Samenwerking 
Haagse Herinneringen is een samenwerkingsproject van Bibliotheek Den Haag met het Haags Gemeentearchief en het Haags Historisch Museum. . 

Uw Digi-Tale op de website en in het museum
Als cultureel erfgoed van Hagenaars uit de 20ste eeuw krijgen de Digi-Taleseen plaats  op de website www.haagseherinneringen.nl en zijn regelmatig te zien in tentoonstellingen van het Haags Historisch Museum.